Op je honger blijven met Zlatan

(Deze bijdrage verscheen eerder in de De Standaard)

Iemand gaf Ibrahimovic een zwarte stift en zei: ‘Kan jij daar eens een goeie grap mee uithalen, Zlatan?’ Tuurlijk wel, zei de Zweed, en hij maakte zich een onmondige woordvoerder van 805 miljoen hongerlijders.

Wie niet weet waar dit over gaat, moet op Youtube maar eens de trefwoorden ‘Zlatan’ en ‘names’ ingeven. Je krijgt er prompt een reclamespot voor Zlatan Ibrahimovic geserveerd, vermomd als een campagne voor het World Food Programme (WFP), een afdeling van de Verenigde Naties.

De toon is meteen gezet: de alom geliefde goalgetter wordt als een halfgod door de massa op handen gedragen. Maar, zo vertelt hij ons, niet iedereen krijgt de steun en aandacht waar hij zelf van mag genieten. Er zijn mensen die geen wereldvoetballer zijn, en honger hebben. Het lijkt hem daarom een goed idee om die anonieme sukkelaars voor het voetlicht te brengen. Niet door hen het woord te geven, maar door hen kriskras op zijn blote bast te tatoeëren. Zlatan = 805 miljoen namen.
Als hij in het volgende beeld scoort, weerklinkt zijn halfgoddelijke voice-over. ‘So whenever you hear my name, you will think of their names. Whenever you see me, you will see them.’

Weg is de honger, verdronken in de egotrip die Zlatan heet. Van die 805 miljoen mensen die in armoede leven, zullen we er niet één zien. Het campagnefilmpje eindigt wel met de boodschap dat zij nog altijd lege magen hebben. De wereld moet dat weten.
Eventjes stilstaan. Eventjes…

Als kijker blijf je daarmee zelf op je honger zitten. Wat wordt nu eigenlijk gevraagd? Niet om geld over te maken aan een goed doel of om onze politici aan te porren iets te doen aan dit onrecht. Wel om eventjes stil te staan bij het feit dat er veel honger is in de wereld. Als het even kan een dag of tien. Zolang duurt het immers vooraleer Zlatan de inkt van zijn vel doucht.

Het is van een ongekend cynisme dat een van de best betaalde voetballers ter wereld zo’n marketingcadeau krijgt. Geen PR-bureau kan ooit de merk- en marktwaarde van Ibrahimovic zo oppompen als het WFP met deze campagne doet. De Zweed heeft daar klaarblijkelijk zelf niets voor moeten doen. Nergens horen we wat zijn eigen bijdrage is, op het aanbieden van zijn vel als canvas na.
Want wat is nu eigenlijk Zlatans boodschap? Welk standpunt neemt hij in, welke vragen werpt hij op? En niet het minst: wat doet hij er zelf aan? Volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes heeft Ibrahimovic vorig jaar 40 miljoen dollar verdiend. Aangezien de internationale armoedegrens op 1,25 dollar per dag ligt, zou de koene armoedebestrijder dus met een kwart van dat bedrag een jaar lang meer dan 20.000 mensen uit de ellende kunnen hijsen.

Is een stervoetballer of een pop-icoon dan enkel een filantroop als hij zijn portefeuille opentrekt? Niet noodzakelijk. Ze hebben vaak een podium en een publiek dat een ander niet heeft. Of je Bono nu een klier vindt of niet, hij krijgt in veel landen meer gehoor dan pleitbezorgers van organisaties die met ontwikkelingssamenwerking bezig zijn.

Maar dan moet je wel iets betekenisvol met dat podium willen doen. Indien niet: blijf er in godsnaam weg. Ga in elk geval niet een levensbelangrijk onderwerp kapen ter meerdere eer en glorie van jezelf. De clip van de megalomane Zlatan was gisteravond ruim 3,6 miljoen keer bekeken. Hoeveel daarvan zouden bij zijn 805 miljoen zitten?

Bert Ballegeer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s