Broeder Walfrid zag sport anders

Brother Walfrid

April is sportmaand in de media. De grote klassiekers worden gereden, de belangrijkste voetbalfinales worden gespeeld, de play-offs in meerdere sporten opgestart. Vooral de populaire sporten nemen op deze wijze maatschappelijk een voorname plaats in.

Websites, televisie, radio, kranten, sociale media: alle communicatievormen puilen uit van de sportberichtgeving. Veel berichten over winnaars en verliezers maar minstens evenveel berichten over geweld, agressie en collectief asociaal gedrag. We kunnen er niet naast kijken. Een razende supporter sloeg vorig weekend in Destelbergen een scheidsrechter buiten westen. Volgens een sportkrant is het  “schandalig hoe trainers en spelers door het publiek moeten in bij sommige clubs. Erop rekenen dat fans zich beschaafd gedragen bij het zien van de tegenstander is, hoe jammer ook, niet meer van deze tijd.  Het haten, spuwen en provoceren is zo vreselijk gewoon geworden…”

Maar voetbal heeft niet alleen het voorrecht van asociaal en onverantwoord gedrag. De wielrenners kennen er ook wat van. Zo  waren afgelopen weekend  de profrenners van Parijs-Roubaix en de beloften in de Ronde van Vlaanderen  blind voor de slagbomen aan een spoorweg.

En toch hoeft het allemaal zo niet te zijn. Een klein mailberichtje van Football+ Foundation wees me de weg naar een veel constructievere bijdrage aan de maatschappij dank zij de sport. Deze week is het de honderdste verjaardag van het overlijden van broeder Walfrid O Céirin, de Ierse oprichter van voetbalclub Celtic Glasgow. Hij zag dit in 1888 als een fundamenteel sociaal initiatief. Het was voor hem in de eerste plaats een fundraising project ten voordele van de armen in East end Glasgow. Hij werkte met kinderen die blootvoets in de straten van de wijken Bethnal Green en Bow moesten overleven.

De gedachte leeft vandaag in Glasgow nog verder. In 2005 werd er voor Brother Walfrid een drie meter hoog bronzen standbeeld opgericht. Veertien scholen uit de buurt werkten eraan mee. De kapiteins van Celtic maar ook deze van de Rangers tekenden bij de inhuldiging present, samen met de aartsbisschop en duizenden fans…

Sport en maatschappij zijn zo innig met elkaar verbonden dat we ze niet in de exclusieve handen mogen laten van de geobsedeerden, de charlatans of de simpelen van geest.. Dank zij de media kennen we de excessen maar hopelijk blijft er voldoende journalistieke ruimte over voor de constructieve initiatieven, zoals Scoren Tegen Kanker bijvoorbeeld. Per doelpunt dat op de volgende speeldag wordt gescoord zal de Pro League 2.500 euro voor de actie storten. Proficiat profliga om mee te werken aan deze belangrijke actie.

Marc Michels en al zijn vrijwilligers bij Kom op tegen kanker vragen om dit weekend wat plaats te maken in ons supportershart voor allen die door de vreselijke ziekte getroffen worden. Dit kunnen grootse momenten zijn voor de sport: waarbij sport als de belangrijkste bijzaak, de hoofdzaak, een solidaire samenleving, ondersteunt.

Zo zag broeder Walfrid alvast de rol van de sport.

Jan Callebaut

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s